понеделник , 27 мај 2019

КОЛУМНИ

Колумна на Тања Каракамишева-Јовановска-ПРАВНИ ЛУПИНЗИ

Испровоцирана од вчерашната емисија„Топ Тема“што се емитува на Тв Телма, аво врска со лупинзите на Цаца, не можев а да не напишам збор два за „аргументите“ што некогашната ни судијка во Стразбур (дотолку повеќе тежината на нејзините лупинзи е поголема!) ги изнакажа на јавна сцена. Според мислењето на Цаца, „амандманска расправа во оваа фаза од постапката за законот за јазици …

читај повеќе »

Колумна на Ламбе Арнаудов-Македонецот простум пред олтарот на честа

Џеси меси, Џеси премеси, Џеси размеси и Џеси замеси, фурнаџии испечи, неразбрани трговци продади исплашениот, сиромашен и прегладнет народ изеди. Вака среќно денес се живее во златниот кафез што уште некое време ќе се вика Македонија и е најзапоставениот дел од глобалната зоолошка градина што се нарекува слободен демократски свет. Згора на тоа нашиот кафез е уникатен. Иако е проектиран …

читај повеќе »

Колумна на Михајло Маневски-Вазалски примитивизам на Зоран Заев

Зоран Заев со согласноста за меѓународна истрага за случајот “Диво насеље”  грубо го повреди  Уставот и недопуштено се меша во  работата на судската власт. Според амандман XXV од Уставот на Република Македонија, судската власт ја вршат судовите. Судовите се самостојни и независни и судат врз основа на Уставот и законите и меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот. Зоран Заев …

читај повеќе »

Колумна на Тања Каракамишева- Јовановска – ПРАВНА ИНКВИЗИЦИЈА

Велат злобата и омразата се силни негативни чувства што го парализираат и обземаат духот и умот на човекот. Колку повеќе се хранат, толку повеќе се шират и метастазираат како најлош вид на рак. Омразата и злобата во очите и во постапувањето на сегашнава власт кон опозицијата извира од сите страни. Без разлика дали работите имаат правна или друга природа, потребата …

читај повеќе »

Колумна на Слободан Томиќ-ДРЖАВА БЕЗ ИСТОРИЈА, НАРОД БЕЗ ИДНИНА!

Секое дрво има свои корења и семка, секое живо има свој сој… Разбирливо, и секој народ свое име, свој идентитет! Држава без историја, народ без иднина. А, кој ја бриши нашата историја и идентитет, вистината за Македонците и за Македонија? Нам Европа не ни треба за да се спознаеме сега и утре, бидејќи Македонија е во основите на Европа! Корените …

читај повеќе »

Колумна на Ламбе Арнаудов-Неколишевизам

Никој нема право да ја консумира слободата и во неа да ужива, ако претходно не ја заработил за друг. Оној што ова не го разбира, сам себеси се осудил на доживотно ропство, без право и можност за помилување. Ова е најскапоцената универзална вредност на човештвото, прифатена од сите слободољубиви и нормални луѓе, освен од кукавиците и колебливците кои својата слобода, …

читај повеќе »